divendres, 19 de febrer del 2010

Vacances escolars

Aquesta setmana ha estat força tranquila. Les tradicionals cues que es fan a la rue de la Loi i Cortenbergh, entre d'altres artèries de la ciutat, han desaparegut i es podia veure una calma inusual a les carreteres belgues. La causa? Les vacances escolars de Carnaval.
En ple debat sobre la modificació del calendari escolar que entrarà en vigor el proper curs, aquí ja fa temps que segueixen el que a Catalunya s'anomena el calendari escolar europeu. I aquest no és altre que distribuir les vacances escolars al llarg de l'any i, segons es creu, allargar el curs escolar fent que les classes comencin a principis del mes de setembre i acabin avançat el més de juliol, deixant els suposats tres mesos de vacances en alguna cosa més "racional" pels pares. Però des d'aquestes línies m'agradaria replicar algunes afirmacions que es fan sobre el "calendari europeu" gràcies al que hem conegut durant la nostra estada per aquestes terres belgues.
Algú em va dir fa temps que aquí cada dos mesos de classe, més o menys, es fa, com a mínim, una setmana de vacances distribuïdes de la següent manera:
  • una setmana per Tots Sants;
  • dues setmanes per Nadal;
  • una setmana al febrer (coincidint amb Carnaval);
  • deu dies (o dues setmanes) per Setmana Santa;
  • les vacances d'estiu.

El curs escolar comença la primera setmana de setembre i acaba cap al 20 de juny, no pas avançat el mes de juliol! A secundària hi ha examens uns dies abans de Nadal, per setmana santa i abans d'acabar el curs al juny. Això vol dir que els alumnes no van a classe més que per fer els examens i, per tant, tenen una setmana més de vacances que els alumnes de secundària, és a dir, tres per Nadal, dos o tres per Setmana Santa i al juny acaben abans del dia 20. I els pares? Doncs acostumen a adaptar les seves vacances al calendari escolar i acostumen a fer festa, si poden, coincidint amb les vacances escolars... o intenten entretenir els fills com bonament poden!

Pel que fa a l'horari, aquí les classes són de 8 a 3, normalment, però segons em va comentar un company de feina, un o dos dies a la setmana, segons de centre, els alumnes acaben a les 12 del migdia!!! I que fan els pares mentrestant? Doncs el que poden. Els centres solen organitzar activitats extra-escolars per tenir els nens "entretinguts" fins que els pares acabin el seu horari laboral, normalment cap a les 5 de la tarda. N'hi ha que busquen 'babysitters' per vigilar les criatures o recorren al de sempre, avis, amics, parents... Igual que a casa nostra.