divendres, 24 d’octubre del 2008

Si avui és divendres... toca brossa!!

Doncs sí, els divendres toca brossa. Això no vol dir que els divendres mengem les restes de tota la setmana o que fem neteja, no, significa que els divendres podem tirar la brossa. Quan vam arribar en aquest país ens vam trobar amb la sorpresa que aquí els contenidors de brossa brillen per la seva absència. Bé, això no és ben bé veritat, hi ha llocs on sí que en tenen. Però anem per parts.
En aquesta ciutat no hi ha contenidors on tirar la brossa cada cop que tens la bossa plena, sinó que aquí deixes la bossa al carrer i els brossaires la recullen els dies i les hores establertes, segons la zona: en el nostre cas els dimarts i els divendres. O si més no això era així al pis on viviem fins al setembre. Ara, a la zona on vivim, just a prop de la "mesquita" del parc del Cinqüentenari (que també tindrà el seu lloc en aquest blog), no hem acabat d'aclarir quins dies passen. Ssembla ser que la recullen gairebé cada dia. Això ens fa uns privilegiats perque sabem que hi ha barris on només passen a recollir-la un cop a la setmana!! Això fa que hi hagi gent que se les empesqui per poder tenir la brossa a casa sense que empudegui el pis, fins el dia que toca deixar-la al carrer. A la foto es pot veure com aquests veïns van deixar la bossa a la finestra... sort que aquell dia no feia massa vent, perque sinó...
I no es conformen en "obligar-te" a deixar la brossa al carrer uns dies determinats, sinó que a sobre hem d'utilitzar unes bosses específiques, això sí, que es poden trobar als supermercats. Però has d'utilitzar la bossa que et toca segons el barri o "comune" on visquis: en el nostre cas Brussel·les, perque sinó no la recullen i et pot suposar una multa, igual que si la deixes fora de l'horari establert. Aquí us adjunto una foto de la bossa en qüestió, blanca amb lletres blaves, on hi diu ben clar de quin barri es tracta.
Aquesta és la bossa blanca amb lletres blaves de Brussel·les que hem d'utilitzar per deixar la brossa al carrer si volem que ens la recullin!

Aquesta és la bossa pels "dêchets", és a dir, per tot allò que nosaltres tirariem al contenidor verd fosc. Pel plàstic cal fer servir unes bosses de color blau!! i pel paper unes de grogues!! I pel vidre? El vidre és un tema a banda. Quan compres una ampolla de vidre et cobren una petita quantitat, segons la mida de l'ampolla. Llavors tens dues opcions: o bé tires les ampolles als contenidors que hi ha pel carrer (amb diferents compartiments segons si es tracta de vidre transparent, verd, de colors, etc) o bé deixar-la a les màquines dels supermercats on et tornen els diners que prèviament has pagat per l'ampolla.
Quan érem a Reus no és que fóssim els reis del reciclatge, però una certa consciència recicladora si la tenim i a la nostra cuina hi havia un raconet per separar la brossa orgànica, el plàstic, el paper i el vidre. Aquí vam desistir de separar la brossa del plàstic i el paper el dia que vaig veure com el brossaire de torn posava al mateix camió totes les bosses. Per tant nosaltres només reciclem el vidre perque la pela és la pela!! I de 0,20€ en 0,20€ al final et gastes un munt de quartos en vidre! Així que quan tenim ampolles i anem al Carrefour aprofitem per deixar-les a la màquina que ens treu un val de descompte per la propera compra. Aquí ens ha sortit la vena catalana!

Pel que fa a l'existència de contenidors que he indicat més amunt, d'haver-n'hi n'hi ha, sobretot als blocs de molts pisos on hi ha conserge, als edificis d'oficines i institucions. Però la resta... tots la brossa al carrer! Fins i tot al voltant de la Grande Place es poden veure sovint les bosses de brossa que "decoren" el centre de la ciutat i l'impregnen d'un "perfum"... És la "propreté" d'aquesta ciutat! BRUXELLES PROPRETÉ, diu l'eslògan de l'empresa de neteja. Però en aquesta ciutat, "propreté" el que es diu "propreté" no és que n'hi hagi massa!

2 comentaris:

ninu ha dit...

Hola Montse,Xavi i Roger!!!!

M´ha agradat el post d´avui(no et pensis que t´ho diré sempre), desde aqui, jo tenia Belgica com un pais net i bonic, almenys això es el NO,se,nose.......

Bé, gracies per la classe d´avui de VIVRE A Brusseles!!!!!

Un petonas

Marie-Jose ha dit...

Ai, sort que m'he canviat d'apartament i puc baixar la brossa al soterrani quan vull i dins la bossa que vull. La conserge de l'edifici s'encarrega de treure-la quan toca. Prefereixo pagar les despeses mensuals que no estar pendent de la p...a bossa de brossa, que de mals de cap ja en tenim prous aquí!